Kentsel Dönüşüm İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

İşte Gerekli Şartlar!!

Kentsel dönüşüm , şehrin önemli bir bölümünün bir yaşam alanının veya ciddi manada şehrin önemli bir kısmının proje kapsamında yıkılması ve yerine yeni bir yaşam alanının inşa edilmesidir.

Illustration by Xefania Pakluka

Kentsel dönüşümde gelişme | Kentsel dönüşüm

Kentsel Dönüşüm

Burada temel amaç ise olası deprem veya diğer afetlerle karşılaştırıldığı zaman bu afetlerin getireceği zararı minimuma indirmektir. Genel olarak kentsel dönüşüm, her şeyden öncesinde kamusal bir projedir ve çok ciddi araştırmalara tabi tutulmalıdır. Son zamanda yaşanan depremler ile birlikte afete karşı önlem almak oldukça önemlidir. Bu sebeple kentsel dönüşüm gibi diğer önlemler mutlaka alınmalıdır. Böylece can ve mal güvenliği en etkili şekilde sağlanabilir. Bu süreçte ise binaların kentsel dönüşüme girebilmesi için devletten destek alınabilir. Bu süreçte kentsel dönüşüm kredisi almak, ev sahipleri ve kiracılar açısından önemli avantajlar sağlar. Ancak kentsel dönüşüm kredisi almak için bazı şartlar gerekir. Şartlara uymayanlar ise kentsel dönüşüm kredisi veya farklı desteklerden yararlanmak mümkün değildir. Kentsel dönüşüm, hemen hemen her yerde uygulanabilmektedir. Ancak kentsel dönüşümün uygulaması ve tanımı, doğası gereği bazı önemli noktalarda uygulama ihtimalinin fazla olduğunu gösterebilmektedir.
kentsel-donusumde-herkesi-ilgilendiren-gelisme

Kentsel Dönüşüm Başvurusunda İstenen Belgeler Nelerdir?

Kentsel dönüşüm şartları kapsamında baktığımız zaman öncelikle gerekli olan belgelerin toplanması ve ilgili kurumlara başvuru yapılması gerekir. Kentsel dönüşüm başvurusunda istenen belgeler şu şekildedir:

• Belediyeden alınan adres doğrulama yazısı
• Islak imzalı başvuru dilekçesi
• Belediyeden alınan emlak bildirim yazısı
• Tapu fotokopisi
• Riskli yapı tespit raporu
• Tapudan alınan hisse döküm yazısı
• Tapu sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi
• Kentsel dönüşüm başvurusu vekaleti ile yapılacak ise 6306 sayılı kanun ibareli vekaletname
• Vekiline veya hak sahibine ait olan vadesiz Türk Lirası T.C. Ziraat Bankası hesap cüzdanının fotokopisi


Kentsel dönüşümün en önemli şartlarından birisi ise tüm bunların yanında finansmandır . Kentsel dönüşüm kredisi için haberimize göz atın. "Kentsel dönüşüm Kredisi Nasıl Alınır?"


kentsel-donusumde-herkesi-ilgilendiren-gelisme

Kentsel Dönüşüm İçin Ev Sahipleri Para Öder mi?

Kentsel dönüşüm çalışmalarında riskli binası yıkılan ev sahipleri, bakanlığın sunmuş olduğu kira veya kredi yardımından yararlanabilir. Kentsel dönüşüm kapsamında riskli olan taşınmaz mallar yıkılır ve yerine yeni yönetmenliğe uygun bina inşası yapılabilir. Kentsel dönüşüm uygulaması ile destek sağlanabilir ve aynı zamanda konut sahiplerine çeşitli ödemeler sunulabilir. Müteahhit ile yapılan anlaşmalarda ise ortak bir bina yapılır veya firma yapmış olduğu binadan daire verilerek anlaşma sağlanabilir. Ancak genel olarak kentsel dönüşüm için ev sahipleri para ödemek durumundadır. Kentsel dönüşüme dahil olan tüm projeler için noter ücretleri ve çeşitli harçlar kentsel dönüşüme dahil olan gayrimenkuller için ödenmeyecektir. Kentsel dönüşüm proje kapsamında kendi özel arazisine bina yapmayı planlayan ev sahipleri, dönüşüm hesaplarından uygun faiz oranları ile kredi olanağı sunulabilmektedir. Devletin sunduğu kentsel dönüşüm desteğinden veya TOKİ projelerinden yararlanmak istemeyen gayrimenkul malikleri ise kendi özel alanları kapsamında inşa etmeyi talep ettikleri yapılar için ödeme yapmak durumundadır.

Sizde binanızın risk durumunu merak ediyor ve nasıl yapılacağını öğrenmek istiyorsanız. Detaylar haberimizde "Riskli Yapı Tespiti Nasıl Yapılır ?"

Kimler Başvuru Yapabilir?

Kentsel dönüşüm şartları sağlandığı zaman proje başvuruları için gereken raporların alınması, belgelerle beraber belediye veya Bakanlık tarafından belirlenen yetkili kurumlara başvuru yapılmalıdır. Kentsel dönüşüm hizmetlerine bakıldığı zaman yıkılma ihtimali olan ağır hasarlı ev sahipleri tarafından başvuru yapılabilir. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında evlerinin bulunmasını isteyen kişiler, lisanslı firmalar ile anlaşabilir ve yardım alabilirler. Teknik veriler doğrultusunda bina yapısı ile alakalı raporlar hazırlanarak kentsel dönüşüm çalışmalarından destek alan kişiler, devletin sağlamış olduğu her türlü maddi desteği almaya başlayabilir. Sonuç olarak kentsel dönüşüm için gerekli şartlar oldukça basittir. Bu süreçte alanında uzman firmalardan destek alabilmek mümkündür. kentseldonus.com ile tüm bu sürecin profesyonel bir şekilde yürütülmesi için yardım alınabilir. Üstelik kentseldonus.com ile ev sahipleri çok kısa bir süre içinde onlarca müteahhite kolayca ulaşabilir. Müteahhitler ise daha az komisyon ödeme avantajı ile daha fazla ev sahibine ulaşabilir. Tüm bu süreci şeffaf ve profesyonel bir şekilde yönetirken kentseldonus.com sitesinden yararlanılabilir. Kentsel dönüşüm kredisi almak ve bu süreçte alanında uzman müteahhitlerden destek almak, sürecin daha kolay bir şekilde yürütülmesini sağlar.

kentsel-donusumde-herkesi-ilgilendiren-gelisme

Sıkça Sorulan Sorular

Kentsel Dönüşüm İçin Ev Kaç Yıllık Olmalı?

Kentsel dönüşüme girmesi gereken evler, tüm Türkiye kapsamında 50 yaş üzerinde olan yapıları kapsamaktadır. Aynı zamanda 1999 senesi ve öncesinde yapılan tüm binalar bu kapsama girer.

Kentsel Dönüşüm Kimler Başvurabilir?

Kentsel dönüşüm kredisi, konutlarını baştan inşa etmek isteyen tüm gayrimenkul sahipleri, konutu riskli olarak kabul edilen ve farklı bir konut satın almak isteyenler, riskli yapılarda 1 sene oturan kiracılar gibi şartlara uyan herkes başvurabilir.

Kentsel Dönüşümde Ev Sahiplerinin Hakları Nelerdir?

Kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımı, nakliye desteği, gerekli evrakların tamamlanması, alan inşası hakkı, konut kredisi desteği, vergi ve harç indirimleri gibi haklar bu kapsamdadır.

Evi Kentsel Dönüşüme Giren Ev Sahibi Ne Yapmalı?

İsteyen kişiler kentsel dönüşüm kapsamında riskli ve eski yapı kararı verilen yapısının yıkılmasını sağlayarak yenisini yaptırabilir. Kendi olanakları ile veya müteahhit firma ile anlaşarak kendi alanında inşa hakkından yararlanabilir.

WhatsApp