Kentsel Dönüşüm Yasası 2024’te Yapılan Değişiklikler Nelerdir?

İşte Kentsel Dönüşüm Yasasındaki Son Gelişmeler

Kentsel dönüşüm yasası özellikle riskli yapılarda yaşayanların mağdur olmaması için önemli bir konu haline gelmektedir.

Kentsel-donusum-kira-yardimi

Kentsel Dönüşüm Yasası Süreci Kolaylaştırıyor mu ?

Kentsel Dönüşüm Nedir ve Neden Gereklidir?

Kentsel dönüşüm yönetmenliği ise afet riski bulunan alanlarda yapıların yenilenmesi ve güçlendirilmesi süreçlerini düzenler ve bu süreçte uygulanacak olan standart ve yöntemleri belirler. Türkiye’de ise bu yönetmenlik, deprem gibi doğal afetlerden zarar görme durumu olan riskli yapıların tespiti le birlikte yapıların güvenilir olması ve yıkılarak tekrardan inşa edilmesi işlemlerini kapsar. Kentsel dönüşüm projeleri ise kentin modernizasyonuna önemli katkılar sağlar. Aynı zamanda riskli ve eski yapıların güncellenmesini amaçlamaktadır.

Genel olarak kentsel dönüşüm çerçevesinde riskli alan ve binalar için çeşitli finansal teşvikler ve destekleri sağlamak mümkündür. Yönetmenlik ise ilgili olan belediye, kuruluş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi ulusal ve yerel düzeydeki kurumlar tarafından uygulanır. Bu süreçte riskli olan alanların belirlenmesi, yapıların risk durumlarını değerlendirmek, inşaat ve yıkım işlemlerinin planlanması, yürütülmesi, yenilenmiş olan alanların halka sunularak yeni yapıların kullanıma açılması gibi birçok detay değerlendirilir. Bu süreç ise vatandaşların yaşam kalitesini artırarak şehirlerin daha güvenilir ve yaşanabilir olmasını amaçlar.

Kentsel-donusum-kira-yardimi-tabosu-cevre-sehircilik-bakanligi

Kentsel Dönüşüm İçin Gereken Çoğunluk Sayısı Kaçtır?

Eski düzenlemeye göre kentsel dönüşüm için gereken çoğunluk sayısı belli bir sınıra ulaşmalıydı. Bu oran ise en az 2/3 çoğunluğu olmaktaydı. Fakat yeni kentsel dönüşüm yasası maddeleri kapsamında yapılan değişiklik, 2/3 oranında çoğunluk değil, daha salt bir çoğunlukta aranır. Yapılan bu değişiklik ile beraber 2/3 oranının olmadığı çalışmalarda bile genellikle kentsel dönüşüm süreci başlatılabilmektedir.

Kentsel Dönüşümde Yapılan Mali Yardımlar Nelerdir?

Kentsel dönüşüm yasası 2024 göre projelerde yapılan mali yardımlar, afet riski altında yer alan yapıların yenilenerek güçlendirilmesini destekleyen çeşitli finansal yardım ve teşvikleri içermektedir. Bu yardımlardan bazıları şu şekildedir:
• Yapım için mali yardımların belirlediği usul ve esaslar, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile belirlenmektedir.
• Projelerin planı ve uygulanması aşamasında teknik destek ve danışmanlık hizmetleri, mali yardım kapsamına girebilir.
• Vergi indirimleri, kentsel dönüşüm projelerine katılan herkese sağlanmaktadır. Emlak vergisi indirimi, KDV indirimi gibi vergisel avantajları içerir. • Kentsel dönüşüm projesi için özel olarak tasarlanan düşük faizli krediler mevcuttur.
• Devlet tarafından sunulan teşvik ve hibeler, riskli yapıların yenilenme ve yıkımı sürecinin bir kısmını karşılamak amacıyla kullanılmaktadır.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Alınır Öğrenmek İçin Hemen Tıklayın --> "Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Alınır ?"

Kentsel Dönüşümde Yapı ve İskân Ruhsatı Ne Zaman Alınır?

Kentsel dönüşüm projelerinde iskân ve yapı ruhsatı almak, proje başında dikkate alınması gereken önemli bir adımdır. Kentsel dönüşüm yasası maddeleri kapsamında proje büyüklüğü gibi mevzuatta bulunan diğer özel şartlar göz önüne alınır. Genel olarak yapı ve iskanın satın alınması proje büyüklüğü, yerel yöntemlerin işleyişi ve mevzuatta bulunan diğer özel şartlara göre değişiklik göstermektedir.

Rezerv Yapı Alanları

Rezerv yapı alanı, kentsel projeleri kapsamında kullanılmaktadır. Genellikle afet riski altında olan ve aynı zamanda kentsel dönüşüme tabii tutulan bölgelerde kalıcı veya geçici olarak kişilerin yerleştirilmesi için ayrılan arazileri ifade etmektedir. Tüm bu alanlar ise mevcut olan riskli yapılardan ve insan tahliyesi sürecinde geçici olarak barınma sağlamak veya güvenli, yeni bir yaşam alanı oluşturmak için planlanmaktadır.

Kentsel-donusum-kira-yardimi

6 Şubat Depremi Sonrası Kentsel Dönüşümdeki Yenilikler Neler?

6 Şubat depremi ile birlikte kentsel dönüşümde birçok yenilik yapıldı. Özellikle afet riski olan şehirler için riskli binaların tespiti yapılabilir ve gerektiği zaman mal sahiplerinden bu tespiti yapmaları talep edilebilmektedir. Kentsel dönüşüm yasası 2024 kapsamında öne çıkan yenilikler şu şekilde özetlenebilir:
• Afet riski altındaki alanların dönüşümü için kurulan Kentsel Dönüşüm Başkanlığı ile riskli binaların tespiti yapılabilmektedir. Bu yeni yapı ile riskli olan binaların tespiti yapılır ve gerektiği zaman mal sahiplerinden bu tespitlerin yapılmaları talep edilebilir.
• Yeni yasal düzenlemeler ile birlikte afet bölgesinde hasar tespit raporlarına dayalı şekilde uygulanan idari işlemlere karşı iptal davalarında süreçler hızlandırılmıştır.
• Kentsel dönüşüm başkanlığına yönelik olarak dış finansman imkanları artırılarak Dünya Bankası kredilerin kullanımı sürdürülmüştür.
• Kentsel dönüşüm projelerinde malik onayı ile alakalı düzenlemeler yenilenmiştir. Bu yeni yasa projeleri için maliklerinin tamamının onayının alınması yerine çoğunluğunun onayı yeterli olacaktır.
• Rezerv yapı alanı tanıtımı güncellenmiştir ve bu alanın yerleşim yerleri için belirlenmesi mümkün olmuştur. Böylece kentsel dönüşüm projelerinde esneklik sağlanarak daha geniş bir alanda uygulanabilirlik artırılmaktadır.


Sonuç olarak yerinde dönüşüm projelerinin önemi oldukça büyüktür. Bu aşamada hizmet sunan kentseldonus.com ile hem ev sahipleri hem de çok sayıda müteahhit bir araya gelmektedir. Müteahhitler daha az komisyon ödeme avantajı ile ev sahiplerine kolayca ulaşır. Ev sahipleri ise kentseldonus.com ile aradıkları müteahhite ulaşabilir. kentseldonus.com ile artık müteahhitler aracılara veya emlakçılara yüksek oranda komisyon ödemek zorunda değil. Üstelik tüm bu süreç hem müteahhitler için hem de ev sahipleri için şeffaf bir şekilde kentseldonus.com üzerinden yürütülebilir.

Kentsel Dönüşüm için Gerekli Şartlar Nedir Öğrenmek İçin Hemen Tıklayın --> "Kentsel Dönüşüm İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?"

Sıkça Sorulan Sorular

Kentsel Dönüşüm Devlet Desteği 2024 Ne Kadar Olacak?

Kentsel dönüşüm devlet desteği, her sene farklı miktarlarda belirlenmektedir. Miktar ise resmî gazetede belirtilmektedir.

Kentsel Dönüşüm Kararı Nasıl Alınır 2024?

Kentsel dönüşüm kararı, üzerinde yer alan yapıların riskli olarak tespit edilmiş olması gerekir.

Kentsel Dönüşüm Yasası Kaç Yıllık Binaları Kapsıyor?

Kentsel dönüşüm yasası, tüm Türkiye kapsamında güvenilir olmayan binaları kapsamaktadır. Binalar, 50 yaş üzerinde olan veya 1999 öncesinde yapılmışsa riskli olabilir.

Kentsel Dönüşümde Ödeme Gücü Olmayan Ne Yapacak?

Kentsel dönüşüm yasasına göre dönüşüm için ödeme gücü olmayanlar, devlet paylı mülkiyet esasına göre ortak olabilir.